Ricardo Millien – Ricardo Rent A Car

Eén van de succesvolle jonge ondernemers in Suriname

Op 14 juli is het precies veertig jaar geleden dat de eerste Haitianen zich in Suriname vestigden. Op die dag wordt ’s morgens aan de Drambrandersgracht de ‘Haïtiaanse ‘ markt geopend. In de namiddag is er een officiële herdenking van de komst van de eerste immigranten in de Congreshal. De organisatie is in handen van de Evangelische stichting L’Eau Vivant, ofwel ‘levend water’. Een groot deel van de Haïtiaanse immigranten heeft zich toegelegd op landbouw, maar er zijn ook succesvolle ondernemers. Een van hen is Ricardo Millien.

 

Op zestienjarige leeftijd slaagde hij voor het mulo en toen besloot hij te gaan werken, Hij deed eerst allerlei kleine karweitjes totdat hij bij de CHM in dienst trad, Zijn landgenoten omschrijft hij als harde werkers. Een belangrijk advies dat hij hen geeft: “Doe wat aan je scholing” Het pad naar succes komt er vaak wel.

 Succes is niet voor een ieder weggelegd. Maar met trots kan Ricardo Millien zich scharen in de rij van succesvolle ondernemers, ondanks dat hij niet hoog geschoold is. Hij is een van de duizenden die naar Suriname immigreerden. Hij groeide uit van autowasser tot ondernemer en is eigenaar van Ricardo Rent A Car. Op zijn tiende kwam hij naar Suriname en werd herenigd met zijn moeder die zich eerder hier had gevestigd. Hij is nu 35 jaar en een succesvolle ondernemer met twintig huurauto’s. Zijn succes ging niet van een leien dak. Na verschillende karweitjes te hebben verricht om aan geld te komen, kwam hij terecht als autowasser bij CHM. Al gauw blonk hij uit en klom hoger in functie. Millien mocht auto’s inchecken en later ook facturen opmaken.

Alsof deze zegen niet voldoende was, schopte hij het tot assistent-bedrijfsleider. De drang om een eigen zaak te beginnen nam steeds toe. Hij kocht met financiering van de bank een auto en nam iemand in dienst om voor hem taxi te rijden. Die man was echter niet eerlijk, want hij droeg vrijwel niets af aan inkomsten, waardoor Millien het voertuig niet kon aflossen. Groei Millien liet zich door deze tegenslag niet uit het veld slaan en nam via een kennis een nieuwe lening bij de bank, waarmee hij weer een auto kocht. Binnen zes maanden had hij de schuld afgelost met de opbrengst van de inkomsten uit de auto. Hij schafte steeds meer auto’s aan, maar bleef werken bij de CHM. Toen hij uiteindelijk besloot zijn werkgever in 2011 gedag te zeggen, had hij twaalf voertuigen die hij te huur aanbood. Nu heeft hij er twintig die zijn ondergebracht in zijn verhuurbedrijf. Omdat de succesvolle ondernemer de Nederlandse taal niet machtig was, moest hij de lagere school vanaf het eerste
jaar doorlopen.

 

Bronvermelding aangeven : Hoever, N. (2017,04,07). Van autowasser tot eigenaar autoverhuurbedrijf.
De Ware Tijd.(A4)

info@ricardorentacar.com

+597 494705

Kernkampweg 76a - Paramaribo - Suriname